Múzeumpedagógia

A Jósa András Múzeum sokszínű, élményekkel fűszerezett interaktív tanulási lehetőséggel várja az óvodásokat, általános- és középiskolai diákokat. Kiemelt célunk, hogy minden diák és pedagógus otthonosan mozogjon a múzeumok, kiállítások, műtárgyak világában, használják tudásuk bővítésére, új ismeretek felfedezésére. A műtárgyakkal való közvetlen találkozás pedig segíti a megismerési folyamatot, elmélyíti, valamint új és érdekes információkkal egészíti ki a már meglévő tudást.

Múzeumandragógia

A múzeumok világában a múzeumpedagógia mellett társbérletben létezik a múzeumandragógia is. Igen fontos területe a múzeumi oktatásnak, illetve egyre nagyobb teret kap az élethosszig tartó tanulás révén is. Nem formális keretek között, élményekre és játékosságra alapozva, közös felfedezést ígér a kiállítások és műtárgyak mögött megbújó történetekben és ismeretekben.

Iskolai Közösségi Szolgálat

2016. január 1-je után csak olyan tanuló bocsátható érettségi vizsgára, aki teljesítette a jogszabályban előírt 50 óra közösségi szolgálatot. Ennek megfelelően aki 2012. évben középfokú tanulmányaikat megkezdőket MÁR ÉRINTI a jogszabályváltozás.