Jósa András Múzeum Szakkönyvtára

Alapvetően történelmi profilú könyvtárunk minden olvasó előtt nyitva áll, aki Magyarország, illetve megyénk régészete, története, művészete, irodalma és kultúrája iránt érdeklődik. Előzetes bejelentkezés és regisztráció után szolgáltatásainkkal igyekszünk kielégíteni mind a hallgatók, mind a laikus olvasók, mind az amatőr helytörténészek, mind a kutatók igényeit.

Online katalógus

Online katalógusunkban egyszerre kereshet a Jósa András Múzeum Szakkönyvtára, a Kállay Gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalu könyvtára állományában. Katalógusunk még nem fedi le a teljes könyvállományt, bővítésén folyamatosan dolgozunk. Bővebb információért forduljon bizalommal a könyvtároshoz!

Folyóiratok és évkönyvek címlistája

A könyvtár a gyűjtőkörébe tartozó hazai tudományos és ismeretterjesztő szakfolyóiratokat rendeli. Folyóiratcímeink száma több mint félezer. Természetesen akadnak köztük olyanok, amelyeknek csak néhány évfolyama, esetleg csak egy-egy száma van meg könyvtárunkban, de többségük folyamatos gyarapítás eredménye. Kiterjedt cserekapcsolati rendszerünk által a hazai és külföldi évkönyveink címe meghaladja a kétszázat.

Érdekességek

Időről-időre alkalmi csemegét kínálunk olvasóinknak könyvtárunk gazdag gyűjteményéből: egy ritka kötet, egy különleges könyvbejegyzés, egy gyönyörű ex libris, egy figyelemfelkeltő új szerzemény … bármi, ami érdeklődésre számot tarthat.

A könyvtár története

A szakkönyvtár a múzeummal egyidős, alapítási éve 1868. Létrejötte éppúgy Jósa András nevéhez fűződik, mint a múzeumé. Alapvetően a leletek feldolgozásához szükséges szakirodalom igénye hívta életre, segédgyűjteményi státuszban támogatva a kutatást. A könyvtár fejlődését az évtizedek során egyre sokrétűbbé váló múzeum gyűjteményi struktúrája, illetve a mindenkori fenntartó pénzügyi lehetőségei, valamint az egyes kutatók kapcsolatrendszere határozta meg.