· A Spányi és az Ősz család művészeti kiállítása ·

100 évvel ezelőtt, augusztus 16-án született Ősz Dénes festőművész Budapesten. Ő előtte és családja előtt tiszteleg a jelenlegi kiállítás.

Joggal tevődik fel a kérdés: mit keres egy tősgyökeres budapesti festő Nyíregyházán? A szerelem hozta őt városunkba, hiszen felesége nem volt más, mint a híres vármegyei orvos, polihisztor Dr. Spányi Géza leánya, Spányi Ilona. A pár a budapesti Képzőművészeti Főiskolán ismerkedett meg egymással. 1942-ben kötöttek házasságot és még ugyanebben az évben megszületett leányuk, Ősz Ilona, aki szintén festőművész lett. 1943 januárjában a család ösztöndíj keretén belül Rómába utazott. Az itt eltöltött egy év alatt a házaspár a Római Képzőművészeti Akadémián képezte tovább magát. Itt tartózkodásuk alatt egyéni kiállítással is bemutatkoztak a római nagyközönségnek, és III. Viktor Emánuel olasz király személyében vevőre is találtak. A világháború Nyíregyházára hozta a fiatalokat. Ilona családjához költöztek ahol a megélhetésük biztosítása véget Dénes egy ideig Spányi Géza mellett dolgozott a korházban. Bár nyíregyházi tartózkodása rövidnek mondható, jelentősége annál nagyobb. Hiszen egyike volt az 1946-ban megalakult nyíregyházi Bessenyei György Képzőművészeti Szabadiskola tanárainak, illetve vezetőinek.

 

A négy művészi tehetséggel és kreativitással megáldott alkotónak állít emléket a most megnyílt tárlat.

 

IN MEMORIAM ŐSZ DÉNES

100 évvel ezelőtt, augusztus 16-án született Ősz Dénes festőművész Budapesten. Édesapja mérnök volt. Mikor két éves volt, az édesanyja a spanyolnátha áldozata lett, így a gyermek a nagyszülőknél nevelkedett. A Reálgimnázium elvégzése után felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, ahol Réti István és Rudnay Gyula voltak a mesterei. 1938-tól szerepelt kiállításokon.

 

A főiskolán ismerkedett meg későbbi feleségével Spányi Ilonával, aki a híres nyíregyházi orvos és polihisztor Spányi Géza leánya volt.

 

Spányi Ilona 1941-ben végzett a Képzőművészeti főiskolán Szőnyi István és Aba-Novák Vilmos tanítványaként.

 

A pár 1942 őszén kötött házasságot, nem sokkal később, november 23-án Budapesten megszületett egyetlen közös gyermekük, Ősz Ilona.

 

1943 januárjában a család ösztöndíj keretén belül Rómába utazott. Az itt eltöltött egy év alatt a házaspár a Római Képzőművészeti Akadémián képezte tovább magát. Itt tartózkodásuk alatt Dénes egyéni kiállítással mutatkozott be a római nagyközönségnek, és III. Viktor Emánuel olasz király személyében vevőre is talált. A világháború okozta nehézségek és a folyamatos bombázások Nyíregyházára hozták a fiatalokat. Ilona családjához költöztek ahol a megélhetésük biztosítása véget Dénes egy ideig Spányi Géza mellett dolgozott a korházban. Bár nyíregyházi tartózkodása rövidnek mondható, jelentősége annál nagyobb. Hiszen egyike volt az 1946-ban megalakult nyíregyházi Bessenyei György Képzőművészeti Szabadiskola tanárainak, illetve vezetőinek.

 

1947-ben visszaköltött a fővárosba. Egyéni kiállítása nyílt a Fókusz Galériában, a Fészek Klubban és a Csók Galériában. Budapesten, Csepelen és Pécsett freskókat alkotott. Tizenhat festménye pedig a Magyar Nemzeti Galériában talált otthonra.  

 

1952-ben festette meg a városligeti Gundel étterem kerek mennyezeti freskóját. 1954-ben Bíró Géza festőművésszel együtt restaurálta a Hungária (New York) Kávéház freskóit.